Şehr-i Urfa Sıra Gecesi Organizasyonu

Urfa Sıra Gecesi Etkinliğimizde Sizleri Neler Bekliyor?

logo

Şanlıurfa'nın en ayrıcalıklı mekanı Şehri-Urfa, en köklü geleneklerimizden biri olan Urfa Sıra Gecesi etkinliğini dolu dolu yaşamanız, keyifli bir hatıra oluşturmanız için en doğru adres.

Program Akışı

  • 19:30
  • 19:30 - 20:30
  • 21:00 - 21:30
  • 21:30
  • 22:30
  • 19:30
    Başlangıç
  • 19:30 20:30
    Yemek Servisi
  • 21:00 21:30
    Çiğköfte İkramı
  • 21:30
    Tatlı
  • 22:30
    Kapanış
  • Başlangıç
  • Yemek Servisi
  • Çiğköfte İkramı
  • Tatlı İkramı
  • Kapanış

Sınırsız Çay ve Mırra İkramımızdır.

Ebubekir Çiftçi ve İbrahim Alptekin ile Canlı Müzik, Lezzet, Eğlence, Çiğköfte Show, Davul Show, Yöresel Türküler, Şarkılar.

Şehr-i urfa sıra gecesi mekan
Şehr-i urfa sıra gecesi mekan
Şehr-i urfa sıra gecesi mekan
Şehr-i urfa sıra gecesi mekan

Şanlıurfa; tarihiyle, kültürüyle, bilinen en eski geçmişten bugüne kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış dünyanın en kadim kentlerinden bir tanesidir. Tarihi mekanlarıyla, kendine özgü yemekleriyle ve sazlı sözlü türküleriyle, her kesimden seyehat, eğlence ve lezzet tutkunları için her dönem ilgi çeken bir şehir kimliğine sahip Şanlıurfa, misafirperverliğiyle de ün salmıştır.

Gezilecek tarihi yerlere, yöresel lezzetlere ve bunların üzerine yazılmış,bestelenmiş yüzlerce türküye sahipken bunları bir arada yaşatacak bir etkinliğin olması da gayet kaçınılmazdır. İşte Urfa Sıra Gecesi bu denli köklü bir kültürden doğmuş, içinde bir çok değeri barındıran çok yönlü bir etkinliktir.

Şehr-i Urfa ailesi olarak kentimize gelen, gelmeyi düşünen ve hatta hiç aklından dahi geçirmeyen insanları elimizden gelenin en iyisini yaparak böylesine zengin bir kültürü en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığımızı, önceliğimizin değerlerimizi yaşatmak, atalarımızdan aldığımız mirasa sahip çıkmak olduğunu belirtmek isteriz.

Sıra Gecesi Organizasyonlarımızı, yemeğiyle, ikramlarıyla, müziğiyle bir bütün olarak aslına uygun bir şekilde gerçekleştirme gayretindeyiz. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine tüm öğünlerde Şanlıurfa'nın sahip olduğu tüm değerleri sizlerle paylaşmaktayız. Balıklıgöl'e yürüme mesafesinde, şehrin tarihi dokusuna uygun, tarihle iç içe bir mekanda sizleri ağırlamak için sabırsızlanıyoruz.

Şanlıurfa Sıra Gecesi Tarihçesi ve Tanımı

Sıra gecesi veya Sıra geceleri ya da Urfa'da bilinen adıyla Sıra Gezmek , Türkiye'de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir. Sıra gecesi tam anlamıyla baştan sona musiki, muhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınabilir. Sıra geceleri Ariflerin söze geldiği, çırakların dize geldiği, şiirlerin saza geldiği gecelerdir. Sıra gecelerinin günümüzde en çok bilinen ve tanınan sanatçısı Kazancı Bedih'tir. Sıra kelimesinin kullanılması, gecelerin sırasıyla herkesin evinde yapılmasından kaynaklanmaktadır.

Sıra gecelerinde, ikramın da bir o kadar bol tutulması da gelenek ve göreneklerdendir. Ayrıca bu gruplara diğer sıradakilere haber verilmeden başka misafir çağrılmazdı. Gecelerde saz ve sözün yanı sıra “Fincan saklama” veya “Tolaka” gibi oyunlarda oynanılarak vakit geçirilirdi. Bu nedenlerden dolayı sıra geceleri aynı kültürdeki bu insanlar arasında bir dayanışma alanına da dönüşmüştür.

Sıra geceleri Şanlıurfa'nın tarihinde de önemli bir yer tutmaktadır. İngilizler 24 Mart 1919'da Mondros mütarekesinin 7. maddesi gereğince Urfa'yı işgale başladıklarında ufak grupları bulmak ve dağıtmak için ajanlar kullanıyorlardı. Halkın bir arada bulunmasını istemiyorlardı. Fakat 5 Eylül 1919'da 12 kişi Binbaşı Ali Rıza beyin önderliğinde gözlerden uzak bir yerde düzenlenen sıra gecesinde bir araya gelmişlerdi. Gece yarısı binbaşı Ali Rıza bey ve arkadaşları Müdafa-i Hukuk Urfa şubesini işte bu sıra gecesi esnasında kurmuşlardır. Ve on iki arkadaş Urfayı düşman işgalinden kurtarmak için kuran-ı kerime el basarak yemin etmesiyle birlikte, Urfa için kurtuluş savaşı başlamıştır.

Günümüzde sıra gecelerinin yaşanan dejenerasyon nedeniyle biraz daha yozlaştırıldığı ve günümüz sıra gecelerinde musikinin arka plana atılarak farklı tarzda müzik yapıldığı iddia edilmektedir. Bunların yanı sıra geçmişte sıra gecelerinde çalan ve söyleyen sanatçıların bazılarının para kazanmak için başka illere gittikleri ve o illerde vefat ettikleri belirtilmektedir. Sıra geceleri için Şanlıurfa'dan bazı kişiler patent başvurusunda bulunmuşlar ve aynı Şanlıurfa'ya özgü İsot biberi gibi patent almaya çalışmışlardır.